Tuesday, June 29, 2010

~bengkang kentang @ kuih bakar kentang~

salam....
menu petang tadi.....
kuih bakar kentang...  hari tu tengok kat dapor izah.....
ishhhh teringin jer... hari ni terus buat.... bukan susah mana pun.... hehe
rasanya... sgt sedap.....
masa makan tu kannnn... teringat ja.... masa 'dalam pantang' dok dengan mak mertua.....
makanan ruji lah kalau dlm pantang....
org penang panggil ''bengkang''... org perlis pun sama.....

ok lah.....
puan izah yg manis.... akak CnP yaa resepi nya.... mintak halal... dan terima kasih... muahhhhhh

Kuih Bakar Kentang
Source: Kak Jun
Copy: Kak Asma

Bahan-bahan ( 1 family... )
2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan- as guna butter je..(sama ngan akak)
3 sudu susu cair(ni akak tambah)
Cara-cara
Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
* jun masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min

 **ibu letak garam sikit ;)












3 comments:

  1. Salam kak fatin! dtg malam2 nak ambik kuih bengkang tuuuuuuu cedapnyer! mana tepi2nyer tu?? dah ilang sapa yg curik makan tu??? kita nak kerak2 yg atas tu taw! :D

    ReplyDelete
  2. jemput lahhh ika....
    mmg sedap.... yg tepi2... kerak2 dah habis akak makan... hehehe tak tahu lak ika pun suka....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...