Monday, July 05, 2010

*terung 'netherland' masak sambal*

assalammuaalaikum...
selamat hari isnin.... hehe.... dulu masa kerja.... hari isnin ja... masing2 kat offc,, semua terkena sindrom
monday blues.... hehe maneh betul kenangan tu....

ok lah hari niii tak mau taip panjang2..... perut tak sedap.... huhu....
mai laa layan menu lunch semalam....
terung belanda masak sambal... dgn asam pedas.....

bahan2 utk sambal terung belanda...

  • terung belanda
  • cili api dan cili merah besar...
  • bawang besar..
  • belacan
  • ikan bilis...
  • asam keping
  • limau kasturi (optional)
  • minyak
  • gula @ perasa
cara2

  • panas kan minyak...
  • mula2 tumbuk ikan bilis... pecah2 kan....  asingkan / campor dgn terung yg telah dibersihkan..
  • kemudian tumbuk... cili... bawang dan belacan.. (ibu suka pecah2 kan je.... tak hancur sgt)
  • minyak dah panas....tumis ikan bilis..... kemudian masukkan terung.... goreng sebentar....
  • kemudian masukkan cili,bawang dan belacan yg telah ditumbuk tadi..... masukkan asam keping..gula atau perasa..(ibu tak letak garam... sbb ikan bilis dan belacan dah masin)...tambah sikit air..... masak lagiiiii..... sampai naik bau / kering....tutup api,,
  • akhir sekali.... perah limau kasturi.....
** terung belanda tu boleh juga diganti dgn petai atau jering.... (nyummm2)
**kadang2 juga ibu tambah kan tempoyak.... perghhhh rasanya lebih sedap.... tapi manusia2 dirumah ibu niii... tak makan tempoyak... :((
 ~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...