Friday, July 09, 2010

*puding tauhu*

salam...
:D selamat hari jumaat yg mulia.....
hari nii tak mau taip panjang2.....
banyak benda nak buat... ok lah.... nak share puding yg ibu buat semalam....
mode puasa kannnnn semua? rejab dah nak hujung2... :(
puding niii buat berbuka... fuhhhh nyamannnnnn.....
sebenarnya.... dah berapa kali tengok kat blog kak nor....
kak nor mmg rajinnnnn buat puding niii....
melelehhh je air lio nengoknye...
tapii... tak 'sampai seru' lagi nak buat... hehe... alasan apakah ini....
bukan susah punnnn... cuma M A L A S.....

sebelum tu kannn.... terima kasih sgttt pada kak nor yg manis dan baik hati... sebab sudi share resepi yg mabeles niii... tak susah nak buat..... tapi RASA dia..... sgttt puas hati.....
sejukkk... nyaamannnnn shj....
anak2 pun suka makan niii.....
ada yg makan dgn nata de coco.... :D
ada yg tak nak kuah dia.... makan mcm tu ja.... ;)) (lain kali kena manis kan sikit)

kak nor.... mintak ijin yaa.... panjang kan pahala..... kita share kat umah saya niii....
mwahhhhh.... terima kasih kak nor..... :D

PUDING TAUHU bY kak nor67

1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan)
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat ~~ (ibu guna santan kotak)
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit cocktai)
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

cara2:Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
Untuk membuat pudingnya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan letakkan laici/fruit coktail dan kuah atasnya.

2 comments:

  1. hi, sis.salm kenal...nape saya tak nampak ye tulisan sis kat blog ni?ke saya sorang je?

    ReplyDelete
  2. hye anna... salam kenal juga... terima kasih sudi singgah....
    akak pun sama juga... skrg tengah baiki... hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...