Saturday, October 30, 2010

happy belated b'day my dearie princess~ fifi

salam sabtu yang damai..... hehe
cewahhhhh....
niiii... ibu nak upload gambag minggu lepas.....
masa niii 23.10... hari sabtu....
time melawat kak long di asrama....
celebrate laa besday kak ngah disana.....
kek yg comot tuu..... ibu buat sendiri..... deco sendiri
butter cream pun buat sendiri.... hasil tunjuk ajar kak nor....
terima kasih kak nor dari secubit garam tu yaaa..... :hugs:
walaupun comot...... tapi sedap... dan anak2 enjoyyyy... hehe
comot tu bukan tunjuk ajar kak nor ..... itu disebabkan oleh ... 'saya mak baru belajar'
hehe

kek.... ibu buat kek coklat biasa....  resepi sama dgn yg lepas2.....
cuma BC jea.... mintak ijin yaa kak nor..... x ijin pon ambik jugak..... hahahaha
halal kak nor yaa.... muwahhhhhhh

Buttercream (My Style)
~ utk melepa/sapuan atas/keliling kek
250gm butter
75gm shortening
125gm gula icing
1 sudu kecil vanila


Ayak gula icing 2 - 3 kali. Asingkan yg kasar jika ada.
Pukul butter dan shortening hingga kembang dan masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
Pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan vanila dan pukul lg hingga sebati.
Boleh la digunakan utk mendeco.


*Kalau utk membentuk roses/swirl dll
gula boleh ditambah hingga sukatan menjadi 200gm atau lebih
lebih banyak gula digunakan lebih kental BC yg dihasilkan.

* Kalau nak buat chocolate/ganache buttercream:
(tambahkan kedalam adunan buttercream yg basic td)

100gm cooking chocolate

cairkan secara double boil dan sejukkan sebentar.
Masukkan dlm step terakhir bila adunan BC dah cukup kembang.
Pukul hingga sebati lebih kurang 3 - 5 min.



Tip2 dlm membuat BC:
1. gula icing hendaklah diayak 2 - 3 kali utk mendapatkan gula yg betul2 halus supaya tekstur BC kita halus dan cantik
2. kaedah memukul/beat BC - jgn guna kelajuan tinggi, biarlah dlm kelajuan sederhana supaya BC kita kembang dgn elok dan sekata
3. utk mendapatkan BC yg lebih kental, tambahkan sukatan gula dlm adunan.
4. penggunaan shortening dlm adunan membuatkan BC kita lebih putih dr menggunakan butter secara keseluruhannya.
5. Suhu persekitaran boleh memberi kesan gak pd BC kita. Kalau cuaca panas sgt boleh menyebabkan BC kita mudah menjadi cair.

K.Nor syorkan Nurul cari resipi Buttercream by KembangKempis kat Myr. Dah ramai yg mencuba resipi tu dan fedback pun nampak ok gak tu..



hahhhhh ... habis semua ibu kopipes.... mmg kak nor kena halal kan niii....
sebijik2 ayat kak nor tu... hehe
bukan apa.... tu utk rujukan ibu pada masa akan datang.....

ehhhhh..... maii layan lagi gambag2 princess....


dah besaq anak ibu..... 12 tahun dah..... ibu pun makin tua..... :)
semoga Allah memberkati usia kak ngah...... kak ngah jadi anak yg solehah.... berjaya dunia akhirat yaa....
ibu dan abah syggggg kak ngah.... :hugs:


ni pulak... pix hari ahad..... 24.10.10... ni baru betul b'day kak ngah... hehe.... masa nii pegi alor setaq.....
sebab princess nak makan mcD..... (kangar x ada mcD )

sedih sebab kak long tak dak..... :(
nanti kak long balik.... kita p lagi naa......
rinduuu kak long..... (padahal smlm baru jumpa) huhu

1 comment:

  1. Salam kak fatinz! happy belated besday buat princess akak fifi.. dah belated ke belum ni? :D nak hadiah mintak ibu ya fifi acik tolong orderkan ajer hihii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...