Sunday, October 14, 2012

Happy Sunday!

Bismillah..........

Assalam... :D
Ahad ... cepatnya dah ahad.....
Esok sekolah diperlis dah start exam utk final sem....
uishhh... so weekend ni.... ibu sedaya upaya utk kurangkan 'bercakap'... bukan apa... tak mau depa stress.... huhu....
okehh.. apa2 pun.... good luck utk princess ibu... fifi.... aufa... dan adilea.... 
Moga Allah bagi kemudahan masa depa jwp exam nanti... aminnnnn...

Sekarang.... jom layan APAM KENTANG sat....





Sebelum ni.... dok telan ayaq lioq tengok sini.......... hehe....
apam ni mmg sgttttt lah sedap dan lembut....
terima kasih kak nor..... atas perkongsian resepi ni..... resepi senang lagi mudah mcm ni mmg saya suka sgt2... hehe....
sekarang sy kopipes ye dari blog kak nor utk share dengan semua..... mintak halal ye kak nor ku...... hehe

APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
 3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan



Cara-cara:
Kentang rebus di blend bersama dgn santan (biarkan sebentar)
Masak gula bersama air dan daun pandan.
Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.



# untuk yang mintak resepi semalam tu...~ shida... ~ DR Dwi.... dan lain2.... SELAMAT MENCUBA ye.... ;D 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...