salam...
hari ni teringin nak makan kuih kacang....pagi2 ibu pun dah rendam kacang hijau...
tengok resepi dari homepage hanie liza.... :)
chef yg femes tuu.... :)
terima kasih kak liza yaa.......
mintak izin share resepinya kat sini yaa.... terima kasihhhh :)
KUIH KACANG HIJAU
Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum
** daun pandan 2 helai dan secubit garam (yg ni ibu tambah)
Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur ~ (ibu tak letak)
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng
Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment